Savez Roma u Republici Hrvatskoj
“KALI SARA“, nastavlja dugogodišnju tradiciju Udruge za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj (UZOR) “KALI SARA” i jedna je od najaktivnijih romskih udruga koja djeluje na području cijele Republike Hrvatske i okuplja najviše članova romske zajednice. Također, struktura članstva Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ govori o odličnoj suradnji sa brojnim udrugama romske nacionalne manjine, a posebno sa Vijećima romske nacionalne manjine na razini županija, gradova i općina. Osnovana je u srpnju 2007. godine, a njen osnivač i prvi predsjednik bio je gospodin Veljko Kajtazi, saborski zastupnik dvanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Kontakt brojevi/mailovi:

SUZANA KRČMAR, predsjednica

00385 (0)1 8887 673 predsjednik@kalisara.hr
00385 (0)95 826 5806

ANDREA ŠIMEK, tajnica

00385 (0)1 8887 673
tajnik@kalisara.hr
00385 (0)95 826 5806


Svjetski dan Roma

Svjetski dan Roma

 

U cijelom svijetu Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog 1971. godine u Londonu i predstavlja jedan od najvažnijih događaja u povijesti romskog naroda. 

Dana 8. travnja 1971. godine u mjestu Orpington kod Londona započeo je s radom Prvi svjetski kongres Roma. Na Kongresu su se sastali predstavnici Roma iz četrnaest zemalja svijeta i donijeli važne odluke o službenoj romskoj zastavi, himni, zajedničkom romskom jeziku romani chib i nazivu Rom. 

Prvi svjetski kongres Roma službeno je odredio da će se romska zastava sastojati od dva horizontalna polja – plavog polja koje simbolizira nebo, ispod njega zelenog koje znači zemlju, dok se u sredini nalazi crveni kotač romskih migracija. Službena himna Roma postala je pjesma „Đelem, đelem” (Idem, idem) čiju konačnu verziju pripisujemo sudioniku kongresa Žarku Jovanoviću. U svrhu objedinjavanja Roma širom svijeta odlučeno je da će zajednički romski jezik biti romani chib koji će pružiti prostor za zajedništvo, ali u supostojanju s brojnim narječjima i jezicima koje govore Romi širom svijeta. Također, Kongres je odlučio da se pripadnici ovoga naroda imaju nazivati Romima, što na romskom jeziku znači čovjek i predstavlja odmak od starog naziva Cigan koji je na sebe navukao negativno značenje i kontekst rasne netrpeljivosti.

Na Četvrtom svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Serocku u Poljskoj 8. travnja službeno je proglašen Svjetskim danom Roma.

Od 2012. godine Svjetski dan Roma u Republici Hrvatskoj obilježava se zajedničkom središnjom svečanošću koju organizira Savez Roma u Republici Hrvatskoj  „Kali Sara“  pod pokroviteljstvom saborskog zastupnika dvanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Veljka Kajtazija i nacionalnih institucija u Republici Hrvatskoj. Obilježavanje Svjetskog dana Roma prestalo je tako biti periferni i manjinski fenomen, odnosno praznik koji za Rome i u ime Roma organiziraju drugi – i vraćen je Romima – postavši ravnopravan ostalim svečanostima i obljetnicama koje se obilježavaju na najvišim državnim razinama u Republici Hrvatskoj. 

Savez Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ svake godine u suradnji s Vijećima općina, gradova i županija dodjeljuje godišnju nagradu zaslužnim osobama iz javnog života za dugogodišnji rad i doprinos razvoju romske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Obilježavanje Svjetskog dana Roma u Hrvatskom državnom arhivu

Start typing and press Enter to search