Savez Roma u Republici Hrvatskoj
“KALI SARA“, nastavlja dugogodišnju tradiciju Udruge za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj (UZOR) “KALI SARA” i jedna je od najaktivnijih romskih udruga koja djeluje na području cijele Republike Hrvatske i okuplja najviše članova romske zajednice. Također, struktura članstva Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ govori o odličnoj suradnji sa brojnim udrugama romske nacionalne manjine, a posebno sa Vijećima romske nacionalne manjine na razini županija, gradova i općina. Osnovana je u srpnju 2007. godine, a njen osnivač i prvi predsjednik bio je gospodin Veljko Kajtazi, saborski zastupnik dvanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Kontakt brojevi/mailovi:

SUZANA KRČMAR, predsjednica

00385 (0)1 8887 673 predsjednik@kalisara.hr
00385 (0)95 826 5806

ANDREA ŠIMEK, tajnica

00385 (0)1 8887 673
tajnik@kalisara.hr
00385 (0)95 826 5806


Prvih deset godine “KALI SARE”

Prvih deset godine “KALI SARE”

Phralipen

U prepunoj knjižnici Bogdana Ogrizovića jučer je, 14. svibnja, održana promocija publikacije “KALI SARA – Prvih deset godina”. Riječ je o obilježavanju prvih deset godina rada udruge koja je jedna od najaktivnih romskih udruga, a djeluje na području cijele Republike Hrvatske i okuplja najviše članova romske zajednice.

Deset godina rada ukoričeno je u publikaciju koja kronološki i po temama prati rad Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”. On nastavlja dugogodišnju tradiciju Udruge za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA”.

“Upravo je jedna ovakva publikacija, pisani trag, koji će ostati iza svih nas, za buduće generacije, neizmjerno važna. Upoznavanje šire javnosti s vašim radom, s vašom kulturom, jezikom i običajima, u suradnji s institucijama ovoga Grada, pridonijet će boljem međusobnom razumijevanju te kvalitetnijem, zajedničkom životu u Gradu Zagrebu, stoga sam neizmjerno ponosan što smo pokrovitelji ovog događaja. Vrata Gradske skupštine širom su vam i uvijek otvorena”, istaknuo je Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine koja je ujedno i pokrovitelj održane promocije.

Od uzvanika bili su prisutni još izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Elizabeta Knorr, saborski zastupnik Davor Ivo Stier, saborske zastupnice Irena Petrijevčanin Vuksanović i Ermina Lekaj Prljaskaj, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjine Vlade Republike Hrvatske Alen Tahiri, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, profesor Ljatif Demir te ostali suradnici iz ureda Vlade RH i ministarstava s kojima je udruga ovih godina uspješno surađivala kao i predstavnici romskih udruga i vijeća na razini županija, gradova i općina, predstavnici ostalih nacionalnih manjina te predstavnici jedinica lokalne samouprave i veleposlanstava.

Osnivanju udruge prethodile su godine rada sa romskom zajednicom, posebice sa djecom i mladimaaktiviranje ženske populacije, postavljanje i ostvarivanje visoko postavljenih ciljeva u smislu osobnih i vrhunskih sportskih rezultata. S razvojem sportskog duha među mlađim generacijama Roma, razvijala se i svijest o potrebi općeg obrazovanja i usavršavanja kroz različite oblike obrazovnih procesa.

Tijekom deset godina rada – iniciranjem i provođenjem brojnih projekata, zajedničkim obilježavanjem romskih nacionalnih praznika Svjetskog dana RomaSvjetskog dana romskog jezika i Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida / Samudaripena, pokretanjem diplomskog studija romskog jezika i romske kulture i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, uređenjem spomen područja romskog groblja Uštica, aktivnostima u zaštiti i ostvarenju socijalnih, zdravstvenih i drugih prava Roma, pokretanjem časopisa i portala Phralipen te drugim aktivnostima na području cijele Republike Hrvatske, Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” je proširila djelovanje te postala nacionalna koordinacija gotovo svih aktivnih romskih udruga i romskih predstavnika okupljenih u Vijećima romske nacionalne manjine koja nastavlja svoj rad s ciljem ostvarenja suživota Roma u Republici Hrvatskoj.

Foto: Phralipen

Start typing and press Enter to search