Savez Roma u Republici Hrvatskoj
“KALI SARA“, nastavlja dugogodišnju tradiciju Udruge za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj (UZOR) “KALI SARA” i jedna je od najaktivnijih romskih udruga koja djeluje na području cijele Republike Hrvatske i okuplja najviše članova romske zajednice. Također, struktura članstva Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ govori o odličnoj suradnji sa brojnim udrugama romske nacionalne manjine, a posebno sa Vijećima romske nacionalne manjine na razini županija, gradova i općina. Osnovana je u srpnju 2007. godine, a njen osnivač i prvi predsjednik bio je gospodin Veljko Kajtazi, saborski zastupnik dvanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Kontakt brojevi/mailovi:

SUZANA KRČMAR, predsjednica

00385 (0)1 8887 673 predsjednik@kalisara.hr
00385 (0)95 826 5806

ANDREA ŠIMEK, tajnica

00385 (0)1 8887 673
tajnik@kalisara.hr
00385 (0)95 826 5806


Savez Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA” je nevladina organizacija koja nastavlja dugogodišnju tradiciju Udruge za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj (UZOR) „KALI SARA“.
Jedna je od najaktivnijih romskih udruga, a djeluje na području cijele Republike Hrvatske i okuplja najviše članova romske zajednice. Osnovana je u srpnju 2007. godine, a njen osnivač i prvi predsjednik bio je Veljko Kajtazi, danas saborski zastupnik dvanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. Osnivanju udruge prethodile su godine rada sa romskom zajednicom, posebice sa djecom i mladima, aktiviranje ženske populacije, postavljanje i ostvarivanje visoko postavljenih ciljeva u smislu osobnih i vrhunskih sportskih rezultata (posebice karate). S razvojem sportskog duha među mlađim generacijama Roma, razvijala se i svijest o potrebi općeg obrazovanja i usavršavanja kroz različite oblike obrazovnih procesa.

Upravo je na tim temeljima približavanja procesa obrazovanja svim uzrastima romskog stanovništva i njegovog aktivnog uključivanja u hrvatski obrazovni sustav, osnovana udruga UZOR „KALI SARA“, a koja krajem 2015. g., u koordinaciji s legitimnim predstavnicima Roma na razini Vijeća romske nacionalne manjine i brojnih romskih udruga, prerasta u najveću i najsnažniju organizaciju Roma u Republici Hrvatskoj – Savez Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“.

Broj članova Saveza je u stalnom porastu, kao što se širi i povećava broj aktivnosti Saveza na teritoriju cijele Republike Hrvatske. SRRH „KALI SARA“ je inicijator i sudionik značajnih domaćih i međunarodnih projekata, nositelj zajedničkog organiziranog i koordiniranog djelovanja na zaštiti i promicanju nacionalnih, kulturnih, društvenih, pravnih i svih ostalih interesa romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj sa posebnim naglaskom na kontinuirani rad u promicanju obrazovanja Roma. Na inicijativu Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ donesena je Povelja o romskome jeziku koju je do sada potpisalo 157 sudionika, a svakog 05. studenog, na dan objave prvog romsko-hrvatskog i hrvatsko-romskog rječnika koji je izašao 2008. godine, a čiji je autor Veljko Kajtazi, romska, hrvatska i svjetska zajednica obilježava Svjetski dan romskog jezika. Ovaj romski praznik priznat je i od strane Hrvatskog sabora te se obilježava svake godine 5. studenog. U zajedničkom radu na standardizaciji romskog jezika, tijekom godina sudjelovalo je više od 150 istaknutih lingvista, romologa i profesora romskog jezika iz brojnih zemalja svijeta, kao i pisaca, književnika, novinara, predstavnika romskih organizacija, političkih lidera romskog naroda i drugi. Zaključci Međunarodnih simpozija doneseni su i objavljeni u obliku Deklaracija o standardizaciji i kodifikaciji romskog jezika, upotrebi romskog jezika u informatičkoj tehnologiji, položaju romskog jezika u obitelji, romskom jeziku u institucijama, te određivanju pojma Samudaripen i ostalih važnih pojmova. Deklaraciju potpisuju svi sudionici Simpozija te predstavnici Međunarodne romske unije. Svake godine povodom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika, SRRH „KALI SARA“ dodjeluje godišnje nagrade za životno djelo – „Ferenc Sztojka“ i „Šaip Jusuf“ , kao i nagrade za izuzetan doprinos u radu s romskom zajednicom, za promicanje romske kulture i ostvarenje trajne vrijednosti za romski narod, ali i društvo u cjelini.

Uz Svjetski dan romskog jezika, Savez Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ organizira obilježavanje i druga dva praznika romske nacionalne manjine Svjetski dan Roma i Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/Samudaripen.

Također, Savez Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ je inicirao i sudjelovao je u postavljenju prve dvojezične ploče, na romskom i hrvatskom jeziku na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu u znak sjećanja na uvođenje kolegija na Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije, te je izdavač više od 25 knjiga i publikacija koje prate razvoj romskog naroda u Republici Hrvatskoj.

Start typing and press Enter to search