Savez Roma u Republici Hrvatskoj
“KALI SARA“, nastavlja dugogodišnju tradiciju Udruge za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj (UZOR) “KALI SARA” i jedna je od najaktivnijih romskih udruga koja djeluje na području cijele Republike Hrvatske i okuplja najviše članova romske zajednice. Također, struktura članstva Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ govori o odličnoj suradnji sa brojnim udrugama romske nacionalne manjine, a posebno sa Vijećima romske nacionalne manjine na razini županija, gradova i općina. Osnovana je u srpnju 2007. godine, a njen osnivač i prvi predsjednik bio je gospodin Veljko Kajtazi, saborski zastupnik dvanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Kontakt brojevi/mailovi:

SUZANA KRČMAR, predsjednica

00385 (0)1 8887 673 predsjednik@kalisara.hr
00385 (0)95 826 5806

ANDREA ŠIMEK, tajnica

00385 (0)1 8887 673
tajnik@kalisara.hr
00385 (0)95 826 5806


Druga migracija Roma sredinom 19. stoljeća

1850. – 1930.

Druga migracija sredinom 19. stoljeća – položaj Roma u periodu prije Drugog svjetskog rata

Druga migracija Roma započela je sredinom 19. stoljeća. Romi su zajedno s ostalim stanovništvom, ljudima svih etničkih grupa, krenuli iz centralne i jugoistočne Europe prema istoku i zapadu te su stigli čak do Amerike i Australije. Ovu migraciju uzrokovala je pojava industrijalizacije te brojne političke, ekonomske i socijalne revolucije. Ukidanje ropstva u pokrajinama Vlaškoj i Moldaviji 1856. godine dodatno je mnogim ljudima, među njima i velikom broju Roma, pružilo mogućnost emigracije.

Romi Kalderaši, skupina Roma s prostora Rumunjske, napustili su ovo područje i krenuli u dva glavna pravca – prema sjeveru te prema Balkanu, odnosno današnjoj Srbiji. Skupina Roma koja se kretala prema sjeveru 1860. godine došla je do Krakova (današnja Poljska) koji je tada bio pod Austro–Ugarskom. Mnogi Kalderaši, kao i skupine Čurara, nastavili su dalje prema Skandinaviji ili prema Rusiji. Naseljavanje Kalderaša u Francuskoj počelo je poslije 1870. godine, njihovom emigracijom iz Rusije i s Balkana. Romi Lovari selili su se između 1860. i 1870. godine s prostora današnje Mađarske na prostore Češke i Slovačke, koje su tada bile pod Austro-Ugarskom, a zatim i u Njemačku. Dio Roma Lovara koji je krenuo prema Poljskoj put je nastavio prema Rusiji. U južnu Škotsku i sjevernu Englesku romska plemena Lovara i Ursara došla su između 1885. i 1887. godine te u 20. stoljeću, između 1907. i 1908. godine. Ubrzo su brojne obitelji sa svojim šatorima putovale vlakom po cijeloj Britaniji.

U svim zapadnoeuropskim zemljama Romi su privlačili pažnju zbog nesklada njihovih šatora, prikolica i siromašne odjeće sa zlatom i srebrom koje su posjedovali. Pored toga, ljudi ovih prostora prvi puta su se susreli s dreserima medvjeda. Interes je bio toliko velik da su Romi mogli naplaćivati ulaz u svoja naselja i šatore. Brojni stanovnici zemalja južne, središnje i istočne Europe (Austro-Ugarske, Italije, Turske, Grčke, Rusije, Rumunjske i Bugarske) od 1880. imigriralo je u obje Amerike, a među njima bio je i veliki broj Roma.

Rudari pristigli iz Bugarske u Sjedinjene Američke Države 1882. godine bili su izvođači u cirkusima, umjetnici i dreseri životinja (majmuna i medvjeda). Grupa mađarsko–slovačkih Roma glazbenika pristigla je u Sjedinjene Američke Države 1883. godine. Najbrojnije romske skupine koje su imigrirale u Latinsku Ameriku bile su grupe Kalderaša, Lovara i Kaléa (etnička grupa Roma od kojih većina potječe sa Pirenejskog poluotoka).

U zapadnoeuropskim zemljama jačalo je neprijateljstvo prema Romima te one počinju donositi zakone kojima zabranjuju imigraciju Roma. Tako je bilo, primjerice, u Švedskoj, u Argentini i u SAD-u.

druga migracija Roma
Romska obitelj, arhivska fotografija

Start typing and press Enter to search