Savez Roma u Republici Hrvatskoj
“KALI SARA“, nastavlja dugogodišnju tradiciju Udruge za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj (UZOR) “KALI SARA” i jedna je od najaktivnijih romskih udruga koja djeluje na području cijele Republike Hrvatske i okuplja najviše članova romske zajednice. Također, struktura članstva Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ govori o odličnoj suradnji sa brojnim udrugama romske nacionalne manjine, a posebno sa Vijećima romske nacionalne manjine na razini županija, gradova i općina. Osnovana je u srpnju 2007. godine, a njen osnivač i prvi predsjednik bio je gospodin Veljko Kajtazi, saborski zastupnik dvanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Kontakt brojevi/mailovi:

SUZANA KRČMAR, predsjednica

00385 (0)1 8887 673 predsjednik@kalisara.hr
00385 (0)95 826 5806

ANDREA ŠIMEK, tajnica

00385 (0)1 8887 673
tajnik@kalisara.hr
00385 (0)95 826 5806


Veljko Kajtazi

Veljko Kajtazi

Veljko Kajtazi rodio se 14. veljače 1960. u Kosovskoj Mitrovici, u mnogobrojnoj romskoj obitelji. U složenim uvjetima višejezičnog odrastanja, Kajtazi je već u mladenačkim danima osjetio probleme vezane uz uporabu jezika, naročito materinjeg. Nakon desetogodišnje pripreme uz pomoć brojnih suradnika i prijatelja uspio je objaviti i promovirati prvi Romsko-hrvatski i hrvatsko-romski rječnik. Uspio je uz veliku podršku IRU-a (Medunarodne romske unije) inicirati Svjetski dan romskog jezika. Kojeg je službeno priznao i Sabor Republike Hrvatske. Tako je nastavio svoj rad očuvanja i njegovanja romskog jezika. Veljko Kajtazi radi na okupljanju intelektualne elite i priznatih stručnjaka iz cijeloga svijeta kako bi se kroz instituciju Svjetskog dana romskog jezika radilo na svim formama priznavanja, kodifikacije, normiranja, standardizacije i usavršavanja romskog jezika. S tim ciljem, pored edukacije mladih u okviru jednogodišnjeg obrazovnog edukacijskog seminara „Uporaba i poznavanje romskoga jezika“, te pisanja i objavljivanja stručnih pravopisnih i drugih literarnih djela, radio je na uvođenju katedre romskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tako da se od 2013. Romski jezik I i II, te Književnost i kultura Roma održavaju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u sklopu Katedre za indologiju. Kontinuirano radi na obrazovanju Roma kroz poznavanje i uporabu romskog jezika. Smatra da je „uspio svojim stavom, znanjem i sposobnostima izvući pitanje romskog jezika iz pepela povijesti i postaviti ga na mjesto koje mu pripada.“ Veljko Kajtazi autor je i osam slikovnica – dvojezičnih knjiga iz serije „SARA“ koje su vrlo brzo i uspješno pronašle put do svojih malih čitatelja. Promotor je tradicionalnih edukacijskih ljetnih škola, seminara i radionica na temu poznavanja i uporabe romskog jezika. Nesebično radi na promoviranju romske zajednice i romskog jezika jer smatra da romski jezik treba dovesti u red svih drugih jezika u ovom podneblju i priznati mu jednak status. Uz sve navedeno aktivni je sportaš i već 40 godina bavi se karateom u kojem je dostigao zavidnu svjetsku razinu. Odgojio je mnogo mladih sportaša i za to dobivao niz značajnih priznanja. Završio je studij elektrotehnike, pedagošku naobrazbu i trenersku karate školu. Jedini je sudski tumač za romski jezik pri Županijskom sudu u Zagrebu. Od 2012. Veljko Kajtazi postaje zastupnik u Saboru Republike Hrvatske te svoje dužnosti saborskog zastupnika obnaša na dobrobit romske i cjelokupne zajednice.[1]

[1]Courthiade, M.; V. Kajtazi. Romske poslovice. Zagreb: Udruga za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“, 2015.,  str. 178.-179.

Veljko Kajtazi, romski autor i političar

Izvor fotografije: https://veljkokajtazi.com/kontakt/veljko-kajtazi-683×683/

Start typing and press Enter to search