Savez Roma u Republici Hrvatskoj
“KALI SARA“, nastavlja dugogodišnju tradiciju Udruge za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj (UZOR) “KALI SARA” i jedna je od najaktivnijih romskih udruga koja djeluje na području cijele Republike Hrvatske i okuplja najviše članova romske zajednice. Također, struktura članstva Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ govori o odličnoj suradnji sa brojnim udrugama romske nacionalne manjine, a posebno sa Vijećima romske nacionalne manjine na razini županija, gradova i općina. Osnovana je u srpnju 2007. godine, a njen osnivač i prvi predsjednik bio je gospodin Veljko Kajtazi, saborski zastupnik dvanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Kontakt brojevi/mailovi:

SUZANA KRČMAR, predsjednica

00385 (0)1 8887 673 predsjednik@kalisara.hr
00385 (0)95 826 5806

ANDREA ŠIMEK, tajnica

00385 (0)1 8887 673
tajnik@kalisara.hr
00385 (0)95 826 5806


The impact of migration on the Roma language

Romani Čhib: the impact of migration on the Roma language

 

dr. sc. Ljatif Demir, prof.

Migracija Roma događala se stoljećima. Na temu utjecaja migracija na romski jezik dr. sc. Ljatif Demir, profesor na Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, 3. travnja 2018. godine održao je predavanje u Arheološkom muzeju. Predavanje se održalo u sklopu Dana romske kulture na kojima je hrvatskoj javnosti izložbom Rromengo drom – Tisuću godina migracija Roma” predstavljena romska kultura i tradicija kroz tri etape migracija.

Profesor Demir je naglasio kako Romi nisu svojom voljom emigrirali nego su bili natjerani na bijeg ponukani ratom i sukobima na indijskom potkontinentu.

Fizička antropologija koja proučava nastanak čovjeka i čovjekovih evolutivnih oblika te njegovih biološki najbližih srodnika jedna je od metoda koja se koristila u istraživanju porijekla Roma. Druga jest jezik u kojem je lingvistička metoda pomogla odrediti regionalnu i vremensku crtu migracije.

Osim toga, profesor je prisutne upoznao sa razlikama romskog, sanskrta i hindu jezika te  potvrdio da romski jezik vuče bogatu riznicu riječi iz tih jezika. Osvrnuo se i na povijesni zapis o Romima iz 1362. godine u Dubrovniku iako ti podaci izričito ne govore o dolasku Roma na ove prostore.

Ljatif Demir je 2017. godine doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na temu Književni i jezički aspekti kulture Roma Jerlija u Makedoniji kojim je obradio teme utjecaja sjedilačkog načina života na kulturu, književnost i jezik Roma u Makedoniji, pa time i općenito u Europskoj uniji.

Start typing and press Enter to search