Savez Roma u Republici Hrvatskoj
“KALI SARA“, nastavlja dugogodišnju tradiciju Udruge za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj (UZOR) “KALI SARA” i jedna je od najaktivnijih romskih udruga koja djeluje na području cijele Republike Hrvatske i okuplja najviše članova romske zajednice. Također, struktura članstva Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ govori o odličnoj suradnji sa brojnim udrugama romske nacionalne manjine, a posebno sa Vijećima romske nacionalne manjine na razini županija, gradova i općina. Osnovana je u srpnju 2007. godine, a njen osnivač i prvi predsjednik bio je gospodin Veljko Kajtazi, saborski zastupnik dvanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Kontakt brojevi/mailovi:

SUZANA KRČMAR, predsjednica

00385 (0)1 8887 673 predsjednik@kalisara.hr
00385 (0)95 826 5806

ANDREA ŠIMEK, tajnica

00385 (0)1 8887 673
tajnik@kalisara.hr
00385 (0)95 826 5806


Marcel Courthiade

Marcel Courthiade

Dr. Marcel Courthiade, poznati istraživač i promicatelj romske kulture, rođen je 2. kolovoza 1953 u romskoj obitelji grčkog porijekla iz okolice Larise. Cijeli njegov život je bio duboko uključen u promicanje i poboljšanje razumijevanja romske kulture, povijesti i jezika ne samo među Romima nego i u svijetu. Već na Sveučilištu u Francuskoj, osim medicinske karijere diplomirao je slavističke studije u području srpsko-hrvatskog i poljskog jezika. Magistrirao je na Nacionalnom institutu za orijentalne jezike i kulture (civilizacije) na Sveučilištu INALCO u Parizu, na kome je diplomirao albanski, makedonski i poljski jezik. Doktorirao je 1995. sa disertacijom od 990 stranica na temu:  »Fonologija romskih govora i grafički dijasistem romskog jezika« u kojoj je znanstveno dokazao jednorodnost romskog jezika pomoću matematičke metode. Istraživao je i međusobne odnose romskog jezika sa drugim jezicima.

Svoj magistarski rad posvetio je i drugim aspektima romskog nasljeđa i baštine, kao što su književnost, glazba, tradicija i osobito povijest. Radio je kao politički analitičar za tisak i prevoditelj u francuskom veleposlanstvu u Albaniji. Godine 1997, dr. Courthiade počeo je raditi kao izvanredni profesor za romsku sociolingvistiku u »Praktičnoj školi visokih studija« („Ecole Pratique des Hautes Etudes“) Sveučilišta u Parizu na kojoj je predavao i bio voditelj katedre romskog jezika i kulture. Bio je od 1978. godine član pariškog udruženja jezikoslovaca. U međuvremenu je bio uključen u djelatnostima međunarodnih nevladinih organizacija u raznim jezičnim i obrazovnim projektima za romske zajednice. Poput Međunarodne romske unije u kojoj je bio povjerenik za jezik i jezična prava, njene ustanove Rromani baxt international te romske škole Rromani baxt Albanija u Tirani. Kordinirao je nekoliko kulturnih i obrazovnih projekata, počevši od znanstvenog skupa »Jezik i Kultura Roma« u Sarajevu 1986. sve do današnjeg europskog pedagoškog projekta (on line) „Restore the European Dimension of Rromani Language and Culture“. Napisao je preko 200 članaka na više jezika i bio je autor i/ili suautor brojnih publikacija. Od mladosti je sakupljao romske poslovice, a uredio je i zbirku od 1600 romskih poslovica.  Autor je i prve početnice romskog jezika koja je bila izdana u Sarajevu 1990. i prvih antologija romske književnost na stranim jezicima. Tijekom više od dvadeset godina, dr. Courthiade je bio angažiran kao savjetnik u različitim zemljama Europe (Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Albanije, Poljske, Srbije – uključujući Kosovo, itd.) u aktivnostima usmjerenima na manjine. Svoj rad na tome području nastavio je i sudjelovanjem u mnogim znanstvenim i kulturnim manifestacijama diljem Europe. Radio je kao slobodni prevoditelj (free-lance interpreter) na raznim konferencijama za romski, francuski, engleski i španjolski jezik, a prije svega za Savjet Europe. Osim toga govorio je i pisao na svim balkanskim jezicima osim turskog. Kontinuirano je promovirao višejezičnost u europskoj svakodnevnici. Autor je velikog rječnika »Morri angluni rromane ćhibǎqi evroputni lavustik« za srednje škole (Budimpešt, FRROK 2009, ISBN: 978-963-85408-6-7) sa romskog jezika na 10 glavnih jezika Europe, uključujući i hrvatski.[1]

[1] Courthiade, M.; V. Kajtazi. Romske poslovice. Zagreb: Udruga za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“, 2015., str. 176-177.

 Marcel Courthiade, istraživač i promicatelj romske kulture

Izvor fotografije: https://www.romatimes.news/index.php/ro/categories/social/5269-in-memoriam-mulo-o-marcel-courthiade

Start typing and press Enter to search