Savez Roma u Republici Hrvatskoj
“KALI SARA“, nastavlja dugogodišnju tradiciju Udruge za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj (UZOR) “KALI SARA” i jedna je od najaktivnijih romskih udruga koja djeluje na području cijele Republike Hrvatske i okuplja najviše članova romske zajednice. Također, struktura članstva Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ govori o odličnoj suradnji sa brojnim udrugama romske nacionalne manjine, a posebno sa Vijećima romske nacionalne manjine na razini županija, gradova i općina. Osnovana je u srpnju 2007. godine, a njen osnivač i prvi predsjednik bio je gospodin Veljko Kajtazi, saborski zastupnik dvanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Kontakt brojevi/mailovi:

SUZANA KRČMAR, predsjednica

00385 (0)1 8887 673 predsjednik@kalisara.hr
00385 (0)95 826 5806

ANDREA ŠIMEK, tajnica

00385 (0)1 8887 673
tajnik@kalisara.hr
00385 (0)95 826 5806


Ilona Lacková

Ilona Lacková

Ilona Lacková (rođena 1921. godine, preminula 2003.) bila je spisateljica i kazališna autorica te prva Romkinja koja je završila fakultet u Čehoslovačkoj Republici (Karlovo sveučilište u Pragu). U knjizi „Rođena pod sretnom zvijezdom“ pripovijeda o Romima u Slovačkoj prije Drugog svjetskog rata, o životu u predgrađima i segregiranim naseljima, progonima i bijedi za vrijeme Drugog svjetskog rata te nastavku stigmatizacije i u novom režimu, nakon rata. Cijeli svoj život Ilona Lacková posvetila je radu za dobrobit Roma i Romkinja, edukaciji, obilasku romskih zajednica, validaciji romske kulture i umjetnosti.

U svojoj knjizi „Rođena sam pod sretnom zvijezdom : moj život Ciganke u Slovačkoj“ progovorila je o svom ulasku u sustav formalnog obrazovanja u kojem je od početka bila obilježena kao drugačija, kao izostanak potencijala. U drugom i trećem razredu romska djeca su počela otpadati, a u četvrtom razredu je ostala sasvim sama, jedina od romske djece. Zaslugu za obrazovanje pripisuje majci. U knjizi progovara i o rasizmu unutar same romske zajednice koji je usko povezan sa šire društvenim rasizmom. Stanje uoči rata, 1939. godine, Lacková opisuje: “Mi Romi bili smo u naselju i čekali da vidimo što će se sada dogoditi. Bojali smo se svake promjene. Nismo vjerovali da nam takve promjene mogu donijeti ikakav zaokret na bolje.“ Godine 1941. krenule su prve deportacije, a Lacková se dobro sjeća kad je prvi put na željeznici ugledala teretne vagone prepune ljudi. Židovi u prednjim, Romi u stražnjim vagonima. [1] Kako je već prije pisala, uglavnom poeziju, Lacková je nakon rata počela pisati i drame, a ljudi iz naselja došli su kod nje uvježbavati se za predstavu. Prva drama koju su izvodili i koju je napisala bila je „Ciganski logor u plamenu“, a o njihovom, romskom, autentičnom kazalištu pročulo se čitavim preševskim krajem tako da su bili pozivani da predstavu izvode i u drugim krajevima. Priču o svom životu, Lacková, koja je čitav život provela u pokušaju dokidanja segregacije Roma, u knjizi završava riječima: “Nadam se da ću prije nego što umrem uspjeti učiniti još poneko dobro za Rome i ljude uopće. Voljela bih napisati koju dobru riječ o istini romskog srca i nadam se da ću doživjeti dan kada će se to srce izboriti za dobru riječ i od ostatka svijeta”.[2]

[1] Ilona Lacková: Tražim pravdu. [citirano: 2021-13-10]. Dostupno na: https://phralipen.hr/2019/06/21/ilona-lackova-trazim-pravdu/

[2] Lackova, I. Rođena sam pod sretnom zvijezdom : moj život Ciganke u Slovačkoj. Paris : Centre de recherches tsiganes ; Zagreb : Ibis grafika, 2002.

Ilona Lackova, romska spisateljica i kazališna autorica

Izvor fotografije: https://www.babelio.com/auteur/Ilona-Lackova/254495

Start typing and press Enter to search